Anders Fridén, M.A. Global Affairs – Yale University

Jag heter Anders Fridén, och sedan några månader tillbaka har jag nöjet att läsa mitt första av två år på en master-kurs i Global Affairs vid Yale-universitetet i New Haven på den amerikanska östkusten. Mina första intryck har varit enkom positiva – Yale är ett välkomnande och öppet universitet, fullt av roliga, spännande och intelligenta studenter och akademiker. Med sina dryga 300 år på nacken är skolan äldre än landet självt, och visar stolt upp traditioner, som ofta kännetecknas av skolans rivalitet med Harvard. Det är uppenbart att inspirationen för universitetet kom från Englands gamla universitet: elever delas in i colleges, arkitekturen präglas av gotik och Yales färg är det man på andra sidan Atlanten kallar Oxford Blue. Samtidigt har de gjort det till sitt, och skolan fostrar en stark lojalitet och en enorm laganda. Var och varannan person på gatan bär plagg med stora Y:n på. Har man tur kan man sikta skolans maskot, en fransk bulldog som kallas Handsome Dan, gå runt campus. Den nuvarande Handsome Dan är den sjuttonde i ordningen och bor hos rektorn.

Som elev på Yale får man ta del av allt vad universitetet har att erbjuda: en enorm idrottsanläggning, fantasieggande bibliotek med enorma samlingar och sällsamma matsalar. Runtomkring campus, som ligger centralt i staden, pågår en aldrig sinande ström evenemang för alla smaker. Somliga dagar bjuds snöbollskrig och konserter, och andra demonstrationer eller seminarium.

Programmet jag läser är en salig blandning av språk, historia, statistik, ekonomi och statsvetenskap. Varje elev väljer kursutbudet efter eget tycke bland alla kurser universitetet erbjuder, vilket skapar en klass med många olika expertområden. Jag har valt att fokusera på säkerhetspolitik, medan andra väljer miljöfrågor, ett geografiskt område eller energifrågor. The Jackson Institute, som ordnar utbildningen, präglas i hög grad av sina senior fellows, som är internationellt erkända experter i sina respektive områden. Bland dem som just nu undervisar märks f.d. chefen för Läkare Utan Gränser, en amerikansk armégeneral, USA:s f.d. FN-ambassadör och Demokraternas tidigare partiledare. Deras närvaro bidrar med perspektiv som kompletterar de teoretiska modeller som ofta präglar statsvetenskap. Övriga professorer undervisar parallellt på Jackson och andra delar av universitetet.

Det jag gillar mest med Yale är mina klasskamrater. Totalt är vi knappt 30 personer som går programmet, men bland dem finns drygt 15 länder och språk, och alla har olika erfarenheter sedan tidigare. Med frilansjournalister, forskare helikopterpiloter och bankirer blir det aldrig en tråkig stund, och jag slutar aldrig att lära mig av mina klasskamrater.

För den som vill studera på Yale är mitt främsta råd att börja i mycket god tid. Som de flesta utbildningar i USA kräver Yale språkprov, GRE och ett välkomponerat ansökningsbrev, utöver rekommendationsbrev från tidigare professorer. Man bör absolut börja planera ett år innan den tilltänkta utbildningen börjar.

 Studera på yale

 

Vi finns här för dig hela vägen!

SwedishEnglish