Carl-Vincent Reimers, Statsvetenskap -SciencesPo Dijon

Snart två år har gått av mina studier här på Sciences Po i Dijon. Två år på Frankrikes nationella universitet för statsvetenskap i den stad som mest är känd för sin senap. Det har varit en vistelse som på många sätt har berikat mig jämfört om jag hade valt att studera i Sverige.

Jag heter Carl Reimers och jag studerar vid en s.k. Grande École för statsvetenskap i Dijon. Det hela började egentligen med en fascination för den franska historien och kulturen som gjorde att jag ville söka mig hit. Det i kombination med ett starkt intresse för politik och historia avgjorde saken – Jag skulle ansöka till Sciences Po, eller Institut d’études Politiques de Paris som det egentligen heter. Sciences Po grundades 1872 som en elitskola för Frankrikes blivande politiker och diplomater, och universitetet har på många sätt behållt elitstämpeln, idag är det ett av världens mest prestigefyllda institutioner för statsvetenskap.

Ansökningsprocessen för internationella studenter till Sciences Po’s College Universitaire som är motsvarande kandidatexamen är både komplicerad och lång. Den skiljer sig på alla sätt från den extremt enkla ansökningsprocess till svenska universitet där man i princip bara behöver rangordna sina val, klicka på sänd och sedan är det klart. Processen att ansöka till Sciences Po inkluderar både betyg, personligt brev, rekommendationsbrev och andra uppgifter innan man ens kan gå vidare till etapp två. Som tur var kunde detta göra på Engelska vilket gjorde det hela betydligt lättare. När man väl har tagit sig förbi det hindret väntar en intervju. För mig tog den plats på Frankrikes Ambassad i Köpenhamn. Det hela bestod av en formell del, där jag fick läsa en artikel från The Economist och sedan kommentera innehållet samt en informell del där man diskuterar om ens personlighet och bakgrund. För mig kändes det hela väldigt avspänt och jag blir naturligtvis otroligt glad när jag några dagar senare fick mejlet att jag blivit antagen.

Sciences Po ligger i Paris men som internationell student studerar man snarare på något av de regionala campus som Sciences Po har. Mitt campus i Dijon är inriktat främst på Öst- och Centraleuropa men det finns även ett tysk-franskt, asiatiskt, ett nordamerikanskt, ett latinamerikanskt, ett arabiskt och ett afrikanskt campus. Som svensk får man helt enkelt välja vad man tycker passar ens profil bäst. Språkkraven på Franska respektive Engelska varierar också beroende på campusets profil. I Dijon finns det två program: ett Fransktalande och ett Engelsktalande. Jag går det Engelsktalande, vilket också förutsätter att man under det första året ska ha en relativt god franska (B2) för att sedan kunna utveckla den och sedan bli helt integrerad i det fransk-språkiga programmet det andra året. Kursernas språk har dock varierat mellan franska och engelska.

Mitt första intryck av Sciences Po i Dijon var nog hur litet det var. Här studerar alltså inte mer än 150 elever! På många sätt är det en fantastisk möjlighet eftersom campusets storlek är så familjär men ändå rymmer så otroligt många kulturer och språk. Som svensk är man dock ganska ensam, även om jag det här året fått en till landsman i första året. Programmet löper under tre års tid, alltså som en vanlig kandidatexamen, med skillnaden att det tredje året tillbringas utomlands. Möjligheterna där är enorma med Sciences Po’s mer än 300 partneruniversitet runt om i världen. Storleken på campuset gör också att man inte har samma studentliv som finns i exempelvis Lund eller Uppsala. Å andra sidan pågår många projekt under årets gång, t.ex. resor till andra campus, studieresor i Europa och annat. Man har också mer schemalagd tid än på ett svenskt universitet och elitstämpeln förstärks av den stora arbetsbördan. Man får inte vara rädd att arbeta om man går på Sciences Po. Å andra sidan torde Sciences Po’s program vara mer utvecklande för en ambitiös student än på motsvarande utbildning i Sverige. Innehållet är också mycket bredare än en motsvarande Pol.kand. Man studerar historia, nationalekonomi, statsrätt, språk och annat på ett djup som inte finns i Sverige. Tack vare att kurserna är mindre har man också ofta en genuin kontakt men sina lärare, en enorm fördel.

Tips till dig som är intresserad är att börja tidigt med din ansökan – planera noggrant ditt personliga brev och dina referenser. Tänk också på att Sciences Po söker studenter som har ett intresse för politik och samhälle utanför klassrummet, ideellt arbete och andra erfarenheter värderas högt, liksom språkkompetens. För dig som inte har nivån i Franska (minst B2) rekommenderar jag nordamerikanska campuset i Reims som huvudsakligen är engelsk-talande. Om du har andra frågor eller funderingar är du naturligtvis välkommen att höra av dig till mig!

Lycka till med dina studier!

Carl-Vincent Reimers

 

Mer information om Frankrike

swedish alumni scpo 

Vi finns här för dig hela vägen!

SwedishEnglish