Gabriella Hastig, BSc Business Administration and Service Management – Copenhagen Business School (CBS)

Jag bestämde mig för att läsa på Copenhagen Business School och programmet Business Administration and Service Management efter att jag besökt Köpenhamn under några varma sommardagar augusti 2012. Jag hade åkt till Köpenhamn för att träffa en av mina bästa vänner som sedan ett år tillbaka själv studerade på samma utbildning. Tillsammans cyklade vi runt till turistdestinationer så som Nyhavn och den Lilla Sjöjungfrun, åt glass i parken och umgicks med hennes spännande och internationella vänner. Min vän gjorde sitt bästa för att sälja in CBS till mig: “utblidningen och skolan skulle passa dig perfekt”. Jag som länge letat efter en utbildning i Sverige utan att finna en som passade mig blev nyfiken. Det som lockade var den internationella miljön som jag upplevde saknades i min hemstad Stockholm. Dessutom hade programmet en inriktning inom Tourism & Hospitality vilket hade få motsvarigheter i Sverige. Jag bestämde mig för att undersöka CBS och programmet närmare. Det var starten på ett av mitt livs bästa äventyr.

Ansökningsprocessen för internationella studenter kan ta tid men eftersom jag fick upp ögonen för CBS redan i augusti hade jag fram till mars på mig att få all information på plats. Vad som först slog mig var att det fanns en saknad av samlad information på ett och samma ställe. Informationen gick att finna, absolut, men det tog en del tid och letande. Processen att matcha betygskriterierna och översätta svenska kurser till danska fann jag mest frustrerande. Kanske på grund av att kurserna på många sätt liknar varandra men ändå kan innehålla helt olika saker. Jag lärde mig att man aldrig ska anta, bara för att betygskriterierna kräver Matematik C betyder det inte att det är den svenska versionen av Matematik C, även om båda kurser heter det samma. CBS har nu uppdaterat deras engelska webbsida under Entry Requirements med de mest populära ländernas översatta kursnivåer. Som svensk kan man söka in i två olika kvoter, Quota 1 och Quota 2. Själv sökte jag i Quota 1, som har högst prioritet, men om det skulle vara så att man ligger nära intagningsgränsen kan man även komplimentera med relevant arbetserfarenhet i Quota 2. Själva ansökan görs online via optagelse.dk där man laddar upp all infromation. Svarsbrevet får man med post i slutet av juli. Jag blev givetvis otroligt glad när jag fick reda på att jag blivit antagen.

CBS fem olika moderna kampus ligger alla belägna på cykelavstånd i den centrala stadsdelen Frederiksberg. De campus som kanditat- och masterstudenterna huserar mest i är Dalgas Have, Flintholm och på huvudcampuset på Solbjerg Plads. CBS har varje år över 4000 internationella studenter inskrivna flertalet på fulltid men högskolan är också väldigt populär bland utbytesstudenter.

Första månaderna betyder mycket för att man ska komma in i studentlivet. Jag deltog i det två veckor långa introprogrammet som hölls innan skolstart och det är något jag rekommenderar andra varmt att vara med på. Det är en chans att få lära känna dina nya kurskamrater och komma in i den danska kulturen, för att även om mycket är likt Sverige så är kulturskillnaden större än vad man tror. Danskar är otroligt rättframma men vad de tycker och tänker och drar gärna sarkastiska-på-gränsen-skämt, samtidigt som de håller väldigt hårt på vissa regler om hur man beter sig. Som att till exempel cykelbanor är heliga, om man går på en cykelbana eller gudförbud cyklar åt fel håll på en cykelbana stannar gärna dansken dig för att ha en diskussion. Men danskar är också otroligt varma och har glimten i ögat.

Studentlivet må vara mycket mindre än i studentstäder som Lund eller Uppsala, men det blir vad man gör det till. Varje torsdag dricks det öl på CBS egna och populära bar Nexus, något som säger något om CBS härligt avslappande atmosfär. Universitetet erbjuder mer än 70 olika studentorganisationer som man kan involvera sig i. CBS arrangerar även event och kontakter med arbetslivet och har sitt eget Career Center där man kan få hjälp med att söka studentjobb. Arbetsbördan varierar från program till program men det är mer än troligt att du kommer att ha tid över till ett jobb vid sidan av eller ett studentengagemang.

Tips till dig som är intresserad av CBS är att börja ansökan i god tid och undersöka att du uppfyller alla krav. TOEFL krävs för alla program på engelska så gör testet i tid. CBS är handelshögskolan för dig som är fokuserad på en karriär inom business och ekonomi men vill undvika en stel miljö. Om du har några frågor eller funderingar är du naturligtvis jättevälkomen att kontaka mig!

Lycka till med dina framtida studier!

Gabriella Hastig

Mer information om Danmark
2014-04-04 11.54.40

Vi finns här för dig hela vägen!

SwedishEnglish