Storbritannien eller USA?

Många svenskar står i valet mellan USA och Storbritannien. Vi på Swedish International Students & Alumni vill uppmana er som är intresserade av utlandsstudier i ett engelskspråkigt land att även överväga Kanada, Nya Zeeland och Australien. Därför finns det överblickande guider till alla dessa länder. Men i och med att många väljer mellan just Storbritannien och USA kommer här en överblick av utbildningssystemen i England, Skottland och USA och dess skillnader.


Utbildningssystemen i Storbritannien och USA

Utbildningssystemen i Storbritannien och USA skiljer sig från varandra och från Sverige. I tabellen nedan jämför vi de tre systemen för att förtydliga de begrepp som ofta kan vara förvirrande.

Det som är aktuellt efter dina gymnasiestudier är en utbildning på undergraduate-nivå, det vill säga “grundnivå”. Efter avslutad undergraduate-examen kan du välja att läsa vidare på graduate-nivå. Denna distinktion görs i alla tre system, medan namnen för de olika nivåerna skiljer sig mellan länderna.

Sverige Storbritannien USA
Undergraduate-utbildning 3-årig kandidatexamen på universitetEx: fil.kand., pol.kand. 3- eller 4-årig bachelor’s degree på ett universitetEx: BA (Bachelor of Arts) eller B.Sc. (Bachelor of Science) 4-årig bachelor’s degree på ett college (som kan vara del av ett universitet)
Ex: BA (Bachelor of Arts), B.S.E. (Bachelor of Science in Engineering)
Graduate-utbildning 1-årig magister, 2-årig master 1- eller 2-årig master 1- eller 2-årig master
3-årig J.D. (juridik)
Postgraduate-utbildning 2-årig licentiatsexamen,4-årig doktorsexamen 3-årig (i genomsnitt) doktorsexamen (Ph.D. eller DPhil) 3-årig (eller mer; genomsnitt 7 år) doktorsexamen (Ph.D.)

Viktiga skillnader mellan utbildningen i Storbritannien och USA

I Storbritannien söker du till en utbildning inom ett speciellt akademiskt ämne, medan du i USA söker till universitetet som helhet och får välja din akademiska inriktning under utbildningens gång

Ovanstående punkt präglar utbildningarnas läroplaner. I Storbritannien är alla utbildningar fokuserade på det ämne du har valt att läsa och du utvecklar därför en djup förståelse av detta ämne på tre år. I USA provar du först ett flertal ämnen innan du väljer inriktning. Eftersom du har mer flexibilitet så tar utbildningen också ett år längre i USA än i England.

”College” vs. ”University”

Många undrar vad som är skillnaden mellan college och university, och innebörden av dessa två begrepp är olika i USA och Storbritannien. I USA avser ordet college den del av skolan som ansvarar för undergraduate-utbildningen. Vissa skolor erbjuder bara utbildning på undergraduate-nivå och då kallas skolan för ett college, t.ex. Williams College. På andra skolor som erbjuder utbildning på både undergraduate-nivå och högre nivåer, är college en del av universitetet. Harvard College är alltså undergraduate-delen av Harvard University. I Storbritannien finns det nästan inga skolor som bara erbjuder undergraduate-utbildningar (vad som i USA hade kallats “college”). Där betyder ordet college i stället en mindre del av universitetet, som blir ditt “hem” under din studietid. Det är där du bor, äter, utövar sporter och andra aktiviteter (collegens lag tävlar ofta mot varandra). Till exempel består universiteten i Oxford och Cambridge av ett 30-tal colleges.

”Liberal arts”-utbildning i USA

Liberal arts är den vanligaste formen av undergraduate-utbildning i USA. Den innebär att du inte väljer din akademiska inriktning förrän halvvägs genom utbildningen. Du har stor frihet att välja vilka kurser du är intresserad av att läsa. Tanken är att du ska få prova på många olika akademiska discipliner innan du bestämmer vilket som blir ditt specialområde. Detta system skiljer sig mycket från universitetsstudier i Storbritannien och Sverige, där du söker till en specifik utbildning inom ett akademiskt ämne. Liberal arts colleges och National Universities Amerikanska universitet kan delas in i två stora grupper: Liberal Arts Colleges och National Universities. Det finns ingen glasklar regel som skiljer de två kategorierna, men följande är typiska skillnader: Storlek: Liberal Arts Colleges är små, National Universities är stora Undergraduate/Graduate: Liberal Arts Colleges fokuserar på undergraduateutbildningar, National Universities har både undergraduate- och graduateutbildningar Forskning: Liberal Arts Colleges bedriver ofta inte lika mycket forskning som National Universities Notera att utbildningen på nästan alla National Universities ändå klassas som “liberal arts” enligt beskrivningen ovan. Att en av kategorierna kallas Liberal arts colleges betyder inte nödvändigtvis att deras utbildning är mer “liberal arts” i sin utformning.

”Business school”

Många svenskar som är intresserade av att studera företagsekonomi utomlands pratar om business school. I Storbritannien har fler och fler framstående business schools vuxit fram under senare år, där de ledande inkluderar Warwick Business School och Cass Business School. De erbjuder utbildningar både på undergraduate- och graduate-nivå. London Business School, en annan av de ledande skolorna, erbjuder endast utbildningar på graduate-nivå. I USA finns det ett fåtal business schools som erbjuder undergraduate-utbildningar, bl.a. Wharton (som är en del av University of Pennsylvania) och Stern (som är en del av New York University). Däremot är de mest berömna business schools, som Harvard Business School, Stanford Graduate School of Business och Booth School of Business endast för graduate-studenter och utbildningen kallas MBA, Master of Business Administration. Du kan alltså inte plugga business på Harvard direkt efter gymnasiet – MBA gör man oftast efter kandidatutbildning samt ett par års arbetslivserfarenhet i näringslivet.

Skotska ”Master of Arts”

Skottlands utbildningssystem är mer lite det Amerikanska än det Engelska. Undergraduate-utbildningarna vid Skotska universitet är fyra år och liknar “liberal arts” där du får prova på kurser i olika ämnen under dina två första år, innan du väljer vilka ämnen specialisera dig på. Något som ofta förvirrar är att man i Skottland får en ”Master of Arts”-examen om man har läst en samhällsinriktad undergraduate-utbildning och en ”Bachelor of Science” om man har studerat naturvetenskapliga ämnen. Notera att det inte är någon skillnad på de två kvalifikationerna – båda är undergraduate-utbildningar och titlarna beror på Skotska traditioner, inte innehållet i läroplanerna. ”Honours” i Storbritannien Man stöter ofta på att universitet i Storbritannien lägger till ordet honours eller förkortningen ”hons” i namnen på sina undergraduate-utbildningar, t.ex. ”BA (Hons) in English”. Det betyder att undergraduate-utbildningen gör dig kvalificerad för doktorandstudier (postgraduate-nivå) efter examen, utan att behöva studera på graduate-nivå däremellan.

Ansökningsprocesserna till både Storbritannien och USA upplevs ofta som obekanta och väldigt krävande i jämförelse med i Sverige, slutbetyg från gymnasieskolan eller resultat från högskoleprovet är det enda du behöver för att söka till universitet. Många elever som söker till USA säger skämtsamt att deras mest tidskrävande ”extracurricular activity” under ansökningsperioden är just ansökningsprocessen.

Här är några intressanta saker att tänka på om ansökningsprocessen känns jobbig: Du ansöker till universitet i ett engelsktalande land och konkurrerar därmed inte bara med britterna eller amerikanerna själva om ett begränsat antal platser, utan med alla engelsktalande människor i världen som vill plugga där. Ofta finns det fler än tio kvalificerade kandidater till varje plats på utbildningarna. Eftersom toppbetyg och höga provresultat är en självklarhet bland kandidaterna måste universiteten utöka ansökan för att kunna välja mellan alla som söker För dig som svensk blir ansökningsprocessen extra utmanande, då stödet från skola och familj förmodligen är mindre än för brittiska och amerikanska elever.

Gymnasieskolorna i Storbritannien och USA lägger stort fokus på att hjälpa sina elever med universitetsansökan.

En artikel om konkurrensen för att bli antagen till de bästa universiteten i USA och om antagningskonsulterna som tjänar pengar på det: http://nymag.com/nymetro/urban/education/features/4579/

En artikel om hur vissa gymnasieskolor i Storbritannien lyckas skicka oproportionerligt många elever till Oxbridge: http://www.bbc.co.uk/news/education-14069516

Få en känsla av den hjälp som finns tillgänglig i USA och Storbritannien:

 • Harrow: http://www.harrowschool.org.uk/1599/academic-success/after-harrow/
 • IvyWise: http://www.ivywise.com Princeton Review: http://www.princetonreview.com
Exempel på ansökningsbrev

Då få svenska elever väljer att dela med sig av sina ansökningsbrev är det svårt att erbjuda dessa i en online-guide. Däremot finns ett antal blandade online-resurser där du kan hitta en mängd ansökningsbrev, både bra och dåliga. Kika runt bland databaserna nedan för tips på innehåll och struktur, men kom ihåg att du ska skriva din egna, unika ansökan, så försök att inte påverkas för mycket av hur andra skriver.

STORBRITANNIEN
Officiella universitetsrankningar
Storbritannien
USA
Globala rankningar
Boktips (ansökningsguider)
Storbritannien

HEAP 2013: University Degree Course Offers: The Essential Guide to Winning Your Place at University (av gurun Brian Heap) http://www.amazon.co.uk/HEAP-2013-University-Essential-Winning/dp/1844555143/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1347387633&sr=8-1

Writing a UCAS Personal Statement in Seven Easy Steps: A Really Useful Guide to Creating a Successful Personal Statement (Dolowicz). http://www.amazon.co.uk/Writing-Personal-Statement-Seven-Steps/dp/1845284518/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1347387599&sr=8-1

How to Write a Winning UCAS Personal Statement (Daily Telegraph Guide) (Stannard) http://www.amazon.co.uk/Write-Winning-Personal-Statement-Telegraph/dp/184455225X/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1347387599&sr=8-4

USA

The Official SAT Study Guide (College Board)

http://www.amazon.co.uk/Official-Study-Guide-College-Board/dp/0874478529/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1347387845&sr=1-1

Boktips (inspiration och öva på engelskan)
 • The Man Who Mistook His Wife for a Hat (Sacks)
 • The Great Gatsby (Fitzgerald)
 • To Kill a Mockingbird (Lee)
 • Of Mice and Men (Steinbeck)
 • The Bonfire of the Vanities (Wolfe)
 • I Am Charlotte Simmons (Wolfe)
 • Pride and Prejudice (Austen)
 • Things Fall Apart (Achebe)
 • Wuthering Heights (Bronte)
 • Great Expectations (Dickens)
 • The Old Man and The Sea (Hemingway)
 • One Day in the Life of Ivan Denisovich (Solzhenitsyn)
 • The Animal Farm (Orwell)
Filmtips (inspiration och öva på engelskan)
 • Dead Poets Society (1989)
 • 12 Angry Men (1957)
 • 21 (2008)
 • The Pirates of Silicon Valley (1999)
 • The Social Network (2010)
 • True Blue (1996)
 • Thank You For Smoking (2005)
 • Thirteen Days (2000)
 • Legally Blonde (2001)
 • Good Will Hunting (1997)
 • Wonder Boys (2000)
 • Animal House (1978)
Ansökningshjälp online
Brittiska

Portaler:

Övrigt:

Amerikanska
 • CommonApp
 • CollegeBoard
 • Princeton Review
Provorganisationer

UCAS sammanfattning på alla admission tests i Storbritannien, och de universitet/utbildningar som kräver att du skrivet prov

http://ucas.com/students/choosingcourses/admissions/

De vanligaste proven i Storbritannien:

Hetaste online-tipsen
 • Khan Academy http://www.khanacademy.org
  • Här finns korta, gratis och riktigt bra video-lektioner inom i stort sett alla skolämnen som finns i världen + SAT. Grymt sätt att friska upp kunskaperna (och engelskan) innan en intervju, träna inför SAT proven eller lära dig något nytt ämne riktigt snabbt!
 • Verbling http://www.verbling.com
  • En ny gratistjänst som låter dig träna på språk. Logga in och bli direkt uppkopplad i ett videosamtal med en annan medlem som försöker lära sig ditt språk. Få tips och hjälp under konversationen som varar 10 minuter, för att sedan gå vidare till nästa samtal. Riktigt kul!
 • Global Grant http://www.globalgrant.com/swe/simple_search.php
  • Sök stipendier för allt möjligt (inkl. utlandsstudier) i denna välsorterade och lättanvända databas.
Bra nyhetskällor att läsa
Studenttidningar online
Best of Youtube
Övrigt
Forskning om universitet
Artiklar (från guiden)

 

Vi finns här för dig hela vägen!

SwedishEnglish