Lilian Liu, Master of Public Administration (MPA) – New York University (NYU), Robert F. Wagner Graduate School of Public Service

Jag startade min ansökningsprocess till NYU Wagner under hösten 2012, nästan ett år innan programmet startade. Många skolor hade två deadlines, en tidig deadline för att kunna söka stipendium via skolan, och ett senare datum som placerar dig i kategorin för de som endast söker en plats på programmet. Eftersom deadline ofta är 6-9 månader innan är bra att börja tidigt, särskilt om skolan kräver speciella testresultat. Jag tog TOEFL och GRE under min ansökningsprocess. Min ansökan inkluderade även det obligatoriska personligt brevet och en kortare personlig film. Jag fann feedback på mitt personliga brev från kompisar som sökt liknande program väldigt användbart.

Jag sökte även en del stipendier och har fått ett generöst stöd från Tekn. Dr. Marcus Wallenbergs Stiftelse för mina studier. De har två ansökningstillfällen per år. Sverige-Amerika Stiftelsen ger också större belopp men deras deadline än mer än ett år innan studiestart, och det kan vara svårt att planera så långt i förväg.

På NYU Wagner läser jag en Master of Public Administration (MPA) i Public and Nonprofit Management and Policy, med ett internationellt fokus. Det är ett två-årigt program och efter snart tre terminer har det varit en fantastisk och lärorik upplevelse. Grundkurserna är en blandning av policy, finans, statistik, management och utvecklingsstudier. Jag har också möjlighet att läsa kurser på andra skolor och har till exempel tagit kurser i hållbar företagsamhet på handelshögskolan NYU Stern. Till skillnad från Sverige så läser flera kurser samtidigt, och det är ett större fokus på aktivt deltagande under lektionerna.

De flesta av mina klasskompisar har flerårig arbetserfarenhet och det är vanligt att jobba eller praktisera vid sidan av studierna för att kunna utnyttja det rika nätverk av organisationer och företag som huserar i NYC. Eftersom många pluggar och arbetar samtidigt så ges många av lektionerna under kvällstid. Nätverket och resurserna som finns i NYC är enormt och detta gör att vi ofta har tillgång till intressanta gästföreläsare, studiebesök etc.

Föreningsliv och ”professional development” är centralt. Till exempel så sitter jag i styrelsen för NYU Wagner’s International Public Service Association. Skolan erbjuder en hel del resurser för professionell utveckling vilket har varit användbart för att söka praktikplats och jobb.

Screen Shot 2015-02-05 at 19.04.28

Vi finns här för dig hela vägen!

SwedishEnglish