Viktoria Holmqvist, Bachelor i Medicin – Köpenhamns Universitet

Jag och mina klasskamrater tar en promenad bland de vackra stenbyggnaderna med välvda fönster som utgör Bispebjerg hospital. Det är paus mellan föreläsningarna och vi pratar sommarplaner – på danska. Ibland slår det mig hur fort tiden gått sedan jag för snart tre år sedan, utan att förstå ett ord danska, hoppade på tåget till Köpenhamn och en helt ny fas i livet med ett par resväskor, en cykel och pirr i magen.

Till sommaren är jag färdig med min bachelor i medicin på Københavns Universitet. Detta är första terminen jag har undervisning ute på ett sjukhus. Vanligtvis är jag på skolan som heter Panum och som ligger i hjärtat av Nörrebro. Det är med blandade känslor jag inser att jag är färdig med den fem terminer långa och hyfsat tunga teoridelen, fullspäckad med anatomi och fysiologi. Visserligen får jag äntligen komma ut och träffa patienter men samtidigt har klassen som med åren blivit en sammansvetsad liten grupp nu splittrats.

En del av Panums charm är just intimiteten i de små klasserna trots att skolan har ca 5000 elever. Med fyra ”gap years” i bagaget var jag också tacksam för deras klassindelning efter ålder. I min klass var vi ett gäng på 25 personer mellan 23 och 26 år. Förutom några få svenskar, norrmän, färöingar och islänningar består klassen av danskar. All utbildning genomförs förstås på danska. Man ska dock inte låta sig skrämmas bort av språket på förväg – själv hade jag inte riktigt reflekterat över att jag skulle börja plugga på danska och det var nog bara en fördel. På den så kallade ”rus-turen” innan terminstart kände jag mig rätt borttappad (men hade jättekul ändå!). Det tog mig inte mer än ett par månader förrän jag verkligen kände mig bekväm med språket.

Ansökningen till Københavns Universitet är inte så krånglig när man listat ut att man kan söka dels i kvot 1 som baseras på betyg, dels i kvot 2 som baseras på meriter och tidigare erfarenhet. Det man ska komma ihåg är att behörigheten för att söka till läkarprogrammet i Danmark är omfattande. Bland annat krävs Engelska C och Matematik E (från den förra svenska kursbenämningen på gymnasiet, red. anm.). En annan detalj är att antagningsbeskedet kommer mycket sent – inte förrän i slutet av juli.

När man väl har bestämt sig för att läsa i Danmark och även hittat bostad är det bra om man skaffar sig danskt personnummer, kallat CPR-nummer, och betalningskortet Dankort. Ta del av språkundervisningen i danska som med säkerhet kommer ges oavsett vilket universitet du studerar på!

Jag kan varmt rekommendera att läsa läkarprogrammet i Køpenhamn. Är man sugen på ett riktigt studentliv kan man bo på kollegium (korridor) med galna fester eller engagera sig i någon av skolans många olika ”basisgrupper” som inriktar sig på allt från traumakirurgi till gynekologi och barnpsykiatri. Eller varför inte gruppen som anordnar skolans fredagsbarer? Det finns också goda möjligheter för studierelevant extraknäck: går man en kvälls- och helgkurs på 100 timmar kan man sedan jobba som sjuksköterskevikarie.

Det var allt från mig. Hoppas vi ses i Køpenhamn!

Med vänlig hälsning,

Viktoria

Mer information om Danmark

11403_10155372431370142_7565577076420608650_n

Vi finns här för dig hela vägen!

SwedishEnglish