Studera i Tyskland

Utbildning

Dra nytta av ett högkvalitativt utbildningssystem för att avancera i din karriär, lär dig ett nytt språk, få nya vänner och umgås med andra studenter, och få en fantastisk livserfarenhet att minnas i många år framöver genom att studera och leva som utländsk student i Tyskland.

Det finns hundratals universitet i Tyskland som har gratis eller mycket låga undervisningsprogram tillgängliga för internationella studenter. Oavsett om du vill studera teknik, medicin, arkitektur eller företagsekonomi, är Tyskland rätt plats för dig. Att kombinera högkvalitativ utbildning med en unik kulturell upplevelse i Tyskland är den främsta anledningen till att unga människor från hela världen kommer till Tyskland.

10 bra skäl att studera i Tyskland som utländsk student

  1. Gratis undervisning på de flesta universitet (och mycket låga avgifter på andra).
  2. Utbildning i världsklass av högt kvalificerad personal.
  3. Hundratals akademiska kurser att välja mellan.
  4. Intressant land att utforska med en djup historia.
  5. Kulturell mångfald och studenter från hela världen.
  6. Träna på att prata både engelska och tyska.
  7. Oändliga möjligheter att arbeta i Tyskland efter examen.
  8. Du kan studera alla ämnen på engelska, du behöver inte tala tyska.
  9. Levnadskostnaderna i Tyskland är överkomliga, i genomsnitt runt 720-850€ inklusive hyra, mat, transport, sjukförsäkring, telefon/internet, studiematerial och fritidsaktiviteter.
  10. Chansen att leva och utforska ett av världens mest utvecklade länder och dess unika kultur, historia och landskap.

För att öka dina chanser att bli antagen till ett tyskt universitet, lära dig mer om kraven för internationella studenter och hur du kan förbereda dig bäst för att studera och bo i Tyskland.

Tyskland är den idealiska destinationen för att studera utomlands: utbildning i världsklass, spännande stadsliv inbäddat i vackra landskap och en välkomnande kultur med människor från hela världen.

Fakta och siffror om Tysklands högre utbildningssystem

Fakta och siffror om Tysklands högre utbildningssystem

Tyskarna kallar lite ironiskt sitt eget land för ”poeternas och tänkarnas land”.

Icke desto mindre: Det finns omkring 400 lärosäten i Tyskland, av vilka många erbjuder studieprogram på engelska – cirka 1 000 totalt. Många tyska universitet får höga betyg i internationella rankningar.

Studieavgifter

Du kan inte bara förvänta dig en utbildning i världsklass när du studerar i Tyskland. På de flesta universitet är det till och med gratis.

Det stämmer: Oavsett vilket land du kommer ifrån erbjuder de flesta skolor sin utbildning helt gratis.

Det finns naturligtvis några undantag: mest privata skolor eller studieprogram för studenter med tidigare yrkeserfarenhet.

Bra att veta: Om du bestämmer dig för att stanna och arbeta i Tyskland efter examen kan du ofta dra av tidigare studieavgifter från din inkomstskatt.

Levnadskostnad

Levnadskostnaderna i Tyskland är relativt blygsamma jämfört med andra västeuropeiska länder. Studenter klarar sig i genomsnitt på 800 euro per månad.

Hyrorna i vissa storstadsområden, som Hamburg eller München, kan vara höga, även om de inte på något sätt kan jämföras med städer som Paris eller London, särskilt med viss flexibilitet när det gäller vilken del av staden att bo i.

Arbetsmarknad för akademiker

Tyskland är en stor ekonomi med otaliga möjligheter för utländska akademiker. Till skillnad från många andra europeiska nationer är Tysklands ekonomi inte centrerad kring en eller två specifika platser.

Industriella nav är utspridda över hela landet: Hamburg är hem för handel och medieföretag; München och Stuttgart är starka inom bilindustri och tillverkning; Frankfurt är den ledande finanshuvudstaden. Konstigt nog har Berlin ingen stark industriell närvaro utan har utvecklats till Europas starthuvudstad under de senaste åren.

Att tala tyska är nästan alltid en förutsättning, särskilt för nybörjarjobb. De vanligaste undantagen är jobb inom tech/IT och jobb på internationellt orienterade startups – särskilt i startup-hubbar som Hamburg eller Berlin.

Transport

Att ta sig in och ut ur Tyskland är okomplicerat: Två av dess flygplatser, Frankfurt och München, är bland världens största, och betjänar tillsammans flera hundra förbindelser i Europa och världen. Inom Europa är både tåg- och bussförbindelser också ett gångbart alternativ på grund av Tysklands centrala läge och tack vare täta nätverk av järnvägar och motorvägar.

Tyskland ligger i hjärtat av Europa och gränsar till nio andra länder. Medurs från norr är dessa: Danmark, Polen, Tjeckien, Österrike, Schweiz, Frankrike, Luxemburg, Belgien, Nederländerna. Det gör Tyskland till ett idealiskt resmål om du också är sugen på att utforska andra delar av Europa.

Inom Tysklands städer kan du förvänta dig en hög standard på kollektivtrafiken. De flesta stora städer har ett tunnelbanesystem, och omfattande buss- och spårvägsnät är normen.

Hur är livet i Tyskland för en internationell student?

Hur är livet i Tyskland för en internationell student

Tyskland lockar människor från världens alla hörn på grund av dess många fördelar, med början från livskvaliteten, jobbmöjligheter, såväl som dess intressant kultur och traditioner. Den tyska ekonomin är också en av de största i världen, eftersom arbetsmarknaden har utvecklats och förutsättningarna är stabila. Det här landet är dit människor åker för att lyckas, det är i grunden ett land av hopp, framgång, forskning och innovation. Det vackra landskapet, många slott och den intressanta arkitekturen spelar sin roll när det gäller att attrahera expats.

De pittoreska städerna är en intressant egenskap hos Tyskland och för människor som kommer från länder utanför EU är det en helt fantastisk upplevelse att besöka Tyskland. Tyskland har ett underbart arv av slott, det finns tusentals över hela Tyskland. Det som tidigare kan ha varit kungars och kejsares hem är nu värdefulla delar av en tysk historia som fungerar som kulturföremål, museer och magnifika arkitektoniska byggnader som lockar tusentals besökare från hela världen. Tyskland har precis så mycket att erbjuda som ett levande land med en energisk och innovativ befolkning.

Låt oss utforska hur livet är i Tyskland för internationella studenter genom några vanliga frågor:

1. Hur är vädret i Tyskland?

Som internationell student kommer du att bli glad att veta att Tyskland har ett perfekt väder. Även om perfekt kan vara subjektivt, är Tyskland allmänt känt som landet som har alla fyra årstider under hela året. Så om du planerar att stanna ett helt år i Tyskland behöver du alla fyra typer av kläder. I Tyskland är somrarna i allmänhet varma, vintrarna kalla, där temperaturen kan sjunka under fryspunkten, och vår och höst är ofta den perfekta balansen mellan de två.

Under sommaren, när temperaturen kan stiga till mer än 30 grader Celsius, har Tyskland perfekta avkylningsdestinationer, som sjöar eller stränder. Vädret i Tyskland kan vara varierande, kanske ofta oförutsägbart, men du kan vara säker på att du kommer att få njuta av alla fyra årstider, årligen, under din studieresa till Tyskland. Så glöm inte att ta med din mössa, halsduk, handskar och en varm jacka men kom ihåg att även ta med solglasögon, T-shirts och en baddräkt.

2. Kommer jag att ha råd med saker?

En internationell student i Tyskland kommer enligt 2020-uppskattningarna att behöva cirka 853 EUR/månad för att klara de nödvändiga levnadskostnaderna. Om du behöver ett visum för att resa in i Tyskland måste du uppvisa bevis på finansiell stabilitet för din visumansökan (detta görs vanligtvis via ett tyskt spärrat konto). I allmänhet tenderar internationella studenter att hitta rätt under sina studier i Tyskland, särskilt samtidigt som de tjänar lite extra inkomster från de många deltidsjobb som Tyskland erbjuder speciellt för studenter.

Som internationell student i Tyskland får du arbeta totalt 120 hela dagar eller 240 halvdagar på ett år. Vanligtvis inkluderar dessa deltidsjobb lärar- eller forskningsassistenter vid universitetet, engelska handledare, supportpersonal/servitörer på kaféer eller barer, eller assistenter i industriell produktion bland annat. Även om studenterna kan tjäna lite extra fickpengar och lära sig mer om kulturen och livsstilen på en plats när de arbetar deltid, kan de vanligtvis bli lite överväldigade, särskilt när terminerna börjar bli tuffare.

Lönemässigt får studenter genom deltidsjobb tjäna ungefär 450 EUR per månad, med en lön som sträcker sig från 5 till 15 EUR/timme. Vanligtvis är lönerna högre i de större städerna, men levnadskostnaderna är också högre i dessa städer. Sammantaget är en av de största ekonomiska problemen som studenter tenderar att möta i Tyskland hyran, men många studenter bestämmer sig för att bo i delat boende, studenthallar eller hitta en lägenhet i utkanten, eftersom hyran tenderar att bli dyrare i stadskärnorna .

3. Hur är den tyska livsstilen och vad kan jag göra för skojs skull?

Tyskarna lägger stor vikt vid struktur och punktlighet, så om du inte är punktlig kan du ha svårt att skapa vänskap med tyskar. Detta land har en underbar kultur, till stor del påverkad av dess rika historia och delvis av de länder som gränsar till det. Tyskarna uppskattar hårt arbete, perfektionism och precision, vilket är anledningen till att de kan verka asociala till en början, men när du väl lärt känna dem kommer du att upptäcka att de faktiskt är ganska vänliga. Tyskarna är mycket välkomnande av internationella studenter, så du behöver inte oroa dig för den komfort du kommer att få.

Sammantaget är studentlivet i Tyskland en autentisk upplevelse och kommer sannolikt att kunna uppfylla dina förväntningar. De flesta tyska städer njuter av ett aktivt nattliv och ett brett utbud av rekreationsaktiviteter. Större städer som München och Berlin är fulla av intressanta platser att besöka, men charmen i de mindre städerna är oöverträffad. Med många studentvänliga platser, fritidsaktiviteter och dess festivaler är Tyskland den perfekta platsen där du kan balansera både studier och socialt liv.

Det officiella språket i landet är tyska, med mer än 95% av befolkningen som talar det som sitt första språk. Även om många talar engelska, särskilt i de större städerna, är det alltid lättare om du faktiskt kan tala lite, eller bara grunderna, i det tyska språket, medan du är i Tyskland. Att interagera med lokalbefolkningen kommer att hjälpa dig att förbättra dina tyska språkkunskaper och det är alltid säkrare att kunna be om vägbeskrivningar på det språk som majoriteten förstår här. Men även om du inte kan tyska, oroa dig inte, du kommer att hitta rätt eftersom tyskarna är vana vid landskamper.

Tyskland är också känt för sina traditionella festivaler som äger rum på årsbasis. En av de mest populära festivalerna, som du säkert har hört talas om är Oktoberfest. Miljontals människor deltar i Oktoberfest varje år, där de får umgås med vänner och familj, njuta av öl, mat och spel och helt enkelt lära känna människor. Festivalen börjar vanligtvis i slutet av september och slutar i oktober, varar i cirka två veckor i München. Detta är bara en av de många festivaler som äger rum i Tyskland och internationella studenter ser alltid till att delta i Oktoberfest, så att du kan träffa många medstudenter.

4. Kommer jag att kunna dra nytta av sjukvårdssystemet i Tyskland?

Om du vill stanna i landet (eller till och med komma in i landet) bör du ha en sjukförsäkring, eftersom den är obligatorisk i Tyskland. Tyskarna tar sjukförsäkringen på allvar och deras sjukvårdssystem är ett av de bästa i världen. Sjukförsäkring för studenter i Tyskland är vanligtvis överkomlig, och beroende på om du har en offentlig eller privat sjukförsäkring i Tyskland kommer du att få många förmåner utan att behöva oroa dig för utgifterna. Se dock alltid till att du kontrollerar förmånerna och de täckta kostnaderna innan du får en sjukförsäkring eftersom vissa sjukförsäkringssystem inte täcker alla utgifter.

5. Vad är det bästa med att studera i Tyskland?

Det bästa med att studera i Tyskland är att du får träffa människor från hela världen, lära dig olika kulturer och knyta vänskaper, viktigast av allt. Studenter världen över har ögonen på Tyskland som studiemål. Detta land erbjuder ett fullständigt autentiskt paket för studenter. Du kommer inte bara att kunna få utbildning och kvalifikationer av hög kvalitet som hjälper dig att utmärka dig på den globala arbetsmarknaden, utan du kommer också att ha möjlighet att njuta av Tysklands skönhet till fullo.

6. Vad är den mest utmanande delen av att studera i Tyskland?

I början kan allt verka utmanande, tills du vänjer dig vid allt. Efter att ha vant dig vid att bo och studera i ett främmande land kommer du att upptäcka att du inte hade något att oroa dig för i början. Du kommer att tycka om att få vänner och lära dig nya saker (många vill till och med återuppleva samma upplevelse efter att de avslutat sina studier). Naturligtvis kan saker som att betala hyra, jonglera med studier och arbete eller att hitta runt i Tyskland vara några av de svåraste utmaningarna du kommer att behöva övervinna. Men du kan vara säker på att veta att många internationella studenter har gjort detta före dig och när du väl kommer till Tyskland kommer du att hitta många medstudenter i exakt samma position.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *